Utuci na utuke u savremenoj srpskoj prosveti


…ili, da citiram nekoga umnog, kad bi prosvetni sindikati bili majstori za odnose s javnošću kao pojedini mediji, gde bi nam bio kraj! Ovo je priča o tome.

Pre nego što uopšte počnem pisati, moram da naglasim da je ovaj tekst jedini koji na ovom sajtu nema veze s rukometnim klubom Metaloplastika, ali je bitan toliko da je zaslužio da se objavi i da vest o tome šta se u našoj jadnoj prosveti dešava stigne do što većeg broja ljudi. Svedok sam svega o čemu govorim, i toliko mi smeta sve ovo da ne mogu da ostanem nema i samo pustim da ceo slučaj prođe nezapaženo.

Možda jedino tako i dođe do neke reakcije, jer ovako kako je sad, privremeno stanje postalo je trajno, i traje već 3 godine, i čini se da nema izgleda da će se ikad promeniti. Lokalne vlasti ne reaguju, državne vlasti ne reaguju, kolektiv je uplašen, deci i roditeljima glave napunjene glupostima i mozgovi isprani, i više nema ko ni da uradi bilo šta. Jedino da se nebesa smiluju i stanu mukama na kraj, pa da neko duhovno lice dođe na ukleti teren i osvešta ga, pa možda rastera zle duhove. A koliko je stanje loše, koliko se loše energije skuplja na tom nesrećnom prostoru, ni Černobilj nam više nije ravan. Tamo je posle 30 godina počeo da se razvija život, a pitanje je kad će kod nas ponovo trava početi da raste…


Dakle, razlog zbog koga ja danas pišem jeste Kurir. Ne mogu ih nazvati novinama jer novine nisu, već izvor najgnusnijih senzacionalističkih tekstova. Toliko gnusnih da zaposleni u tom sektoru ne zaslužuju ni da se zovu novinarima. Ne zaslužuju, jer blate svog kolegu po vokaciji. Izgleda da nikad nisu čuli za izreku da vrana vrani oči ne vadi. Tekst o kome je reč objavljen je 7. novembra u štampanom i elektronskom izdanju dnevnog lista Kurir, a nosi naslov: UŽAS: OSNOVCI IZ MAČVANSKOG PRNJAVORA SE ŽALE – NASTAVNIK SRPSKOG UČENIKU POCEPAO UVO.

Prošle nedelje, spremam se za trening kad stiže fotografija:

Utuci na utuke u savremenoj srpskoj prosveti

Utuci na utuke u savremenoj srpskoj prosveti

I prosto ne mogu da verujem koliko smo nisko pali, koliko smo omanuli, koliko nas niski porivi vode. Čak i na stranu to što nam je prosveta još veće ruglo od ovog Kurira, ali zar niko više nema nikakve časti, nikakve granice, nikakvih zazora.

Da bi bilo malo jasnije, prenosim tekst u celosti, sa sve komentarima.


Milan Milinković, OŠ Aleksandar Karađorđević, Mačvanski Prnjavor, nasilje u škol

UŽAS

NASTAVNIK SRPSKOG UČENIKU POCEPAO UVO: Tortura nad osnovcima iz Mačvanskog Prnjavora!

SRBIJA17:40, 07.11.2016.32

Profesor Milan Milinković iz OŠ „Aleksandar Karađorđević“ psihički i fizički zlostavlja decu, tvrde roditelji
Nastavnik srpskog jezika iz OŠ „Aleksandar Karađorđević“ u Mačvanskom Prnjavoru Milan Milinković konstantno vređa decu na časovima, a njegovoj torturi se ne nazire kraj, tvrde roditelji osnovaca.Prema rečima roditelja čija su dečica nedavno krenula u peti razred ove škole, Milinković maltretira decu psihički, a bilo je čak i fizičkog zlostavljanja.
– Nije normalno da se jedan obrazovani nastavnik tako obraća deci. Vređa ih na račun izgleda, jednoj devojčici je rekao da je debela kao krmača – navodi za Kurir jedan od roditelja ugnjetavane dece. On kaže da su roditelji i deca uplašeni da ne počne još gore da se ponaša prema njima.
– Milinković se hvali kako mu niko ništa ne može. Deci na časovima priča o gejevima, prostitutkama. Izjavio je da se „kola-kola“ pravi od krvi abortirane dece. Zamislite, nije ga sramota da stub našeg obrazovanja Vuka Karadžića naziva brkatim debilom. Pa to je sramota! – izrevoltiran je naš sagovornik.On tvrdi da Milinković na času skoro i ne predaje, već da se ceo čas svodi na psihičku torturu.
– Devojčici koja ima srčanu manu rekao je da joj je kum ludak što joj je dao ime kakvo nosi, a da su roditelji još veći ludaci. Jednom je naterao dete da izađe pred tablu i na njoj napiše „Ja sam tupan“. Pre tri godine, kad je bio dežuran u hodniku, jednom dečaku je povukao uvo i pocepao ga. Roditelji tog dečaka su ga tužili i ispostavilo se da dete nije bilo krivo. Milinković je tada bio suspendovan na mesec dana, nakon čega su ga vratili – otkriva uznemireni roditelj.Direktorka OŠ „Aleksandar Karađorđević“ Marija Mijić kaže:
– Dobila sam i pisanu pritužbu, na koju sam reagovala u skladu sa zakonom. To podrazumeva najpre posetu času i utvrđivanje istinitosti. Koraci koje sam preduzela su razgovor i opomena pred pokretanje disciplinskog postupka, a ukoliko bude potrebno, i preduzimanje mera u skladu sa zakonom. Sa slučajem će biti upoznata i nadležna prosvetno-pedagoška služba.

Milan Milinković
KAKVI STE TO NOVINARI

Nastavnik Milan Milinković, na naše pitanje da prokomentariše navode roditelja, odgovorio je u svom stilu. Poruku prenosimo u celosti: „Ne mogu da verujem, i vi se nazivate novinarom?! Doduše, za kakav list radite…“

Bivši direktor
SUD VRATIO PIJANDURU NA POSAO

Ivan Đinić, nastavnik fizičkog i nekadašnji direktor ove škole, tvrdi da je rizično da Milinković predaje maloj deci i da je opasan po ceo kolektiv:
– On je notorna pijandura! Voli da pije i dešava se da dolazi pijan na časove. Dok sam bio direktor, dao sam mu otkaz jer je došao pijan na nastavu, intervenisala je i policija. Vođen je dispciplinski postupak, ali sud ga je vratio. Pretio mi je posredno, preko zamenika direktora, da će me zgaziti kao kravu, da će mi slomiti kičmu, da će me zakopati. Deca se žale na njega, vređa ih da su glavati, glupi, klempavi.

Milinkovićeve Nastavne metode

 • terao dete da piše na tabli „Ja sam tupan“
 • jednoj devojčici rekao da je debela kao krmača
 • učenici sa srčanom manom rekao da joj je kum ludak što joj je dao ime kakvo nosi, a da su joj roditelji još veći ludaci
 • izjavio je da se „kola-kola“ pravi od krvi abortirane dece
 • Vuka Karadžića naziva brkatim debilom
KOMENTARI (3)
 • anja, 07.11.2016. u 20:10

  Roditelji dragi udruzite se.Ovog nastavnika treba iskljuciti iz nastave.Ne smije biti ni psihickog ni fizickog maltretirsnja!!!Nastavnik treba da bude primjer svojim djacima u svakom pogledu.

 • Tanja, 08.11.2016. u 21:35

  Isla sam u OS Kralj Aleksandar Karadjordjevic, i profesor o kom je rec predavao mi je Srpski jezik. Nakon zavrsenog sestog razreda premestila sam se u drugu skolu, zbog doticnog profesora. Nisam znala odgovor na neko pitanje i zbog toga je blago receno urlao na mene i vredjao me. Zbog incidenta na casu dobila sam gusenje. Sve u tekstu je tacno, i pre par godina je pricao te price o abortiranoj deci i Koli, apsurdno i smesno. A sto se predavanja tice, ispod svakog nivoa.

 • Vojtila, 10.11.2016. u 18:03

  Profesor je divan covek,radi se o organizovanoj kampanji neznalica protiv njega.


Ko piše ovakve gluposti? Da li u ovoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu postoji škola za senzacionalističko novinarstvo u kojoj se uči kao da se od komarca napravi magarac i da tekst bude još gori, da veze nema s realnošću, da se apsolutno svaka reč izvuče iz konteksta ne bi li dobila još gori prizvuk nego što ga već ima?.

Ako je tako, novinarima Kurira čestitam od sveg srca što su uspeli da ruglu izvrgnu i ono malo prosvete što nam je ostalo. Jer, kad nam na vlast za 10-15 godina dođu upravo oni koje sad razvlačimo po novinama, od blata ćemo praviti one koji su ih u tom naumu pokušali sprečiti. Ili, isto tako, kad nas upravo oni budu lečili. Pomirite se s tim, to je neizbežno.


Ja bih svoju decu radije ostavila da ostanu nepismena i glupa celog života nego ih pustila da idu u školu koju predstavlja ovakav nastavni kadar.


Pokušao je čovek da dopre do javnosti, i to da predstavi čitav kolektiv, da se zauzme za sve i svoje ime podmetne u ime svih, ne tražeći ništa osim podrške, ali avaj, gluve uši ne mogu čuti niti slepe oči videti. Pokušava i dalje, jer jedino što poštenom čoveku ostane kad ga aveti napadnu jeste da se nevin brani. Izgleda da je nekadašnja krilatica da je čovek nevin dok se krivica ne dokaže preinačena u to da je kriv dok se ne dokaže suprotno. Kao da živimo u doba inkvizicije, kad je dovoljno tajno (ili javno) prstom upreti u nekoga i fino izmanipulisati činjenicama da bi čovek završio na vešalima. Nije bitno što u knjigama piše da smo navodno evoluirali kao civilazacija i prevazišli tekovine mračnog srednjeg veka kad svakodnevno dokazujemo da smo krenuli u suprotnom smeru; i dalje postoje načini da čoveka gurnete u ponor a da on toga i ne bude svestan.


A kako je uopšte došlo do ove priče? Beše četvrtak, davno, davno, popodnevna smena, mali odmor pred 6. čas, dakle negde oko pola 5 popodne. Prolećno doba, ako se ne varam. Pomenuti nastavnik, Milan Milinković, bio je dežurni i imao je časove. Odeljenje Milana Ilića, tog famoznog malog anđela kome zli kanibal samo što nije i glavu otkinuo (ćutite, dobro je prošao sa uvetom samo!), tadašnji peti razred, PETI RAZRED, deca od 11-12 godina, gubili su poslednji čas i umesto da napuste školski posed ostali su na fudbalskom terenu i nisu hteli otići odatle. Zakoni naši vajni nalažu da se na decu na školskom posedu mora motriti sve vreme, jer u suprotnom može bauk neki doći, svašta se može desiti…

Dakle, dežurni nastavnik u teoriji ne sme ni na sopstvene časove da ide dokle god u školskom dvorištu postoji neko dete na koje se mora budno motriti – ko želi da poštuje zakon u celosti mora biti u stanju da se rascepi na dve ličnosti, od kojih jedna treba da dežura i pazi na decu a druga da drži časove. Pa još na terenu, deca s loptom! Strašno, strašno. I krene taj zli nastavnik da decu istera iz školskog dvorišta, ali, mali banditi, ne daju se zaplašiti niti rasterati. Jedan pokušaj, neko je odustao; drugi pokušaj, padaju i drugi; ali Milanče se i dalje ne da. Počinje da mekeće nastavniku, da mu pokazuje srednji prst i da preti da će mu izbušiti gume na kolima. Zar takvo ponašanje ne zaslužuje sankcije?

U vreme kad je većina nas išla u školu, i te kako je bilo sankcija, što vaspitnih u školi, što disciplinskih kod kuće. Ali su delovale, i znali smo da se tako ne sme ponašati prema starijima, a naročito ne prema nastavnicima.

Iziritiran kućnim vaspitanjem i bogougodnim ponašanjem malog anđela, zli nastavnik je dete povukao za uvo. Kako se ne radi ni o čemu većem od obične packe, a kako se materijalni dokazi za pokretanje pravne hajke moraju pribaviti kako bilo, pa makar i protiv zdravog razuma, majka je dete lekaru odvela tek u subotu. Dotad je mogla i sama ubiti boga u nevinom anđelu, no, da ne dajemo sad predloge…

I od ponedeljka kreće pohod na školu. Prvo roditeljsko obigravanje oko škole, ne bi li se izvidela situacija. Onda kreće huškanje drugih roditelja protiv pomenutog zlog nastavika. Ali ono na šta cenjena gospođa mama nije računala jeste da će izazvati suprotan efekat. Prema rečima odeljenskog starešine malog anđela, nahuškani roditelji dolazili su u školu da podrže zlog nastavnika i čak daju predloge da se ponovo u škole vrati „subota – đačka bubota“, čega se stariji među nama sećaju kao klečanja na kukuruzu (haha) i kao školskih batina s ciljem da disciplinuje zle i neposlušne đake koji su nastavnicima zadavali glavobolje svojim vrlinama ponetim iz roditeljske kuće. I batine su predlagali, takođe, jer ni sami oni kod kuće ne znaju šta više s decom da rade i kako da ih disciplinuju i dovedu u red.

Naravno, isti taj Kurir, a pod time podrazumevam zaposlene ćate koji nemaju ni trunke obraza ni morala, neće se setiti da dođu do drugih informacija. Jer, kad bi pokušali, saznali bi da je nastavnik Mikat omiljen i među kolegama (bar među ono malo poštena sveta što je tamo ostalo) i među decom – toliko da su ga od blata pravili kad je, na pravdi boga, prošle godine otpušten jer je pokušao da školu zaštiti od mogućih problema, kakvih s ovom decom i te kako ima.

Utuci na utuke u savremenoj srpskoj prosveti

Kako deca odreaguju kad im foteljaši otpuste omiljenog nastavnika

Neću da brišem imena. Jer, znate, internet je JAVAN. Sve što objavite ostaje tamo, ma kad vi to izbrisali. Roditelji dragi, znate li da sve ovo što radite sopstvenoj deci ostaje da se za njima vuče kao bukagija? Znate li šta vam deca rade po tim internetima? Znate li kakve stranice posećuju, kakve informacije ostavljaju o sebi i vama, znate li s kime i kako komuniciraju? Učite li ih da se zaštite od vrabača? Želite li da ih na ovaj način izvrgnete ruglu novinarskog zanata i dopustite da vam decom ispiraju usta ljudi strani i daleki, nebitni? Ako je tako, svaka vam čast, evo ruka! Uspešne ćete ljude izvesti na životni put!

Pre nego što nastavim analizu, vratila bih se ovde na još neke slučajeve. Uvek se na udaru nađu odeljenske starešine. Recimo, deca u ovoj školi povremeno se ponašaju toliko razulareno da ja zaista ne mogu da razumem kakvo to vaspitanje nose od kuće. Recimo, jednom odeljenskom starešini su napravili vrlo vulgaran profil na društvenoj mreži Fejzbuk. Da nije bilo srećnog spleta nesrećnih okolnosti, možda se ni dan-danas ništa o tome ne bi znalo.

Drugi slučaj desio se nedavno. Isto usmeren ka vrlo zlom, zahtevnom, nemogućem odeljenskom starešini – dete našlo način da se zahvali na svem uloženom trudu i energiji – rekavši nastavniku da je nikakav i da od njega nije naučilo ništa.

Utuci na utuke u savremenoj srpskoj prosveti

S kakvim se poštovanjem zahvalan bivši učenik obraća odeljenskom starešini

Imamo još jedno dete iz istog tog odeljenja. Ne znam kakva je politika u drugim školama, ali ti besramni nastavnici u prnjavorskoj školi decu mole da se ne ljuljaju na stolicama jer se mogu povrediti. E, pa, zamislite, jedno dete i jeste palo sa stolice ljuljajući se na odmoru – sreća da ne beše na času – i umesto da se brine što mu je polomljena ključna kost, ono se radovalo što će od novaca od osiguranja kupiti skuter. Ma, Juda je Isusa prodao za srebrnjake, ovi bi sopstvenu majku prodali za šaku kolača!

Direktor koga Kurir pominje, a koji se našao prozvanim da, umesto da ovakvo dečje ponašanje sankcioniše, još dodatno potpiri i dolije ulje ne na vatru već na požar koji će nas sve ionako jednog dana satreti, smatra da je vrlo lepo demonstrirati svoju moć tako što će se deci vrlo otvoreno sugerisati na to da je nastavnik – alkoholičar. To vam je, kako bih se izrazila, odlika svake akademski obrazovane osobe, a čak i pre toga – odlika svakog dobrog pedagoga. Ali, osim Jelene Avramović, poslednjeg demokratski izabranog direktora koga svrgavaju s vlasti već godinama pa je Ministarstvo uvek iznova vraća na posao, prnjavorska škola može se pohvaliti još podužim spiskom pedagoški izuzetno potkovanih vršilaca dužnosti direktora. Možda treba da pomenem da to nisu v.d. nego VE. Jer, neki su se tako potpisivali.

Utuci na utuke u savremenoj srpskoj prosveti

vršilac dužnosti direktora osnovne škole „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Prnjavoru 27.10.2014. godine – VE

Jedan vršilac dužnosti je, u naletu svoje moći i da bi se dokazao pred običnim seoskim življem, a sve poštujući zakon, otpustio kvalifikovanog pedagoga da bi na to mesto u školi doveo sociologa, inače majku deteta koje trenira, da testira prvake za polazak u školu, a po potrebi i da menja fakultetski obrazovanog (drugog) nastavnika srpskog i da ocenjuje decu na pismenom zadatku nakon samo 3 dana rada u školi. Kao što je doveo i vrlo stručnu zamenu za Milinkovića, kojoj nije bilo moguće objasniti kako se popunjava školski dnevnik i koja je redovne časove upisivala (zamena) u polje za napomene. Kao i nastavnika koji je upisivao da je držao časove u vreme kad nije ni radio u školi. Kao i što je na mesto nastavnika koji je otišao u penziju doveo svoja dva druga sa studija. I još sijaset sličnih poduhvata sproveo, sa sve podrškom i blagoslovom lokalnih vlasti iz oštine.

Drugi vršilac dužnosti direktora je, prvog dana svog direktorovanja, otpustio školskog pedagoga (opet nekoga drugog, jer ne biste verovali koliko je nastavnog kadra prodefilovalo kroz tu školu u poslednje tri godine – neke škole nemaju toliko zaposlenih od momenta osnivanja do današnjih dana, ali, tako i treba, gde ima tu se i preliva), jer radi kao apsolvent, a svog sina doveo na svoje mesto, takođe bez potrebnih kvalifikacija. Jer, nećemo sitničariti, ljudima treba posao. Takođe je od kolektiva sakrio činjenicu da ga je Ministarstvo sklonilo s mesta vršioca dužnosti i tako ostavio školu bez direktora tokom jednog vikenda.

Treći vršilac dužnosti, a više nije ni bitno da ih navodim hronološkim redom, još pre nego što je postao VE, a prilikom jedne policijske posete školi, deci je otvoreno na času rekao da policija dolazi u školu jer su neki nastavnici krali pare. I da im predaje nestručni automehaničar. Jer, znate, studije matematike ne mogu da se privedu kraju, i ako nekome fali jedan ispit do kraja studija to znači da je on nestručan da predaje predmet koji mu je bio oblast studija; ali zato je pomenuti direktor za isti kvalifikovan na osnovu radnog staža u Viskozi i položenoj razlici predmeta za nastavnika fizike. Ili, da parafraziramo još jednog akademski potkovanog stručnjaka prnjavorske škole, matematika se može predavati i na osnovu petice u gimnaziji, a sa završenom tehnologijom proizvodnje viskoze i završenom razlikom predmeta za nastavnika hemije. A to što se ne zna razlika između prave i duži, niti između kocke i kvadra, bože moj, ko će se još baviti tako nebitnim tricama i kučinama, pa još na uglednom času. Ukoliko se i pokuša, pazite se, uzvratićemo udarac – ostaćete bez diplome učenika generacije. Šta ima veze što ste je debelo zaslužili. Ko se usudi da dira lava dok spava… Četvrti vršilac dužnosti direktora je belosvetski poliglota koji smatra da, eto, u nastavi stranih jezika fonologija, dakle ZVUK, laički rečeno, ima najmanju ulogu, i da se zato time ni ne treba baviti… Baš zato volimo da čujemo ruski naglasak u engleskom govoru ili engleski u francuskom. Zar ne zvuči prirodno?


Ma, ima li smisla da dalje navodim sve to?

Da li je ikome jasno o kakvim se ljudima tu radi? Ili zaista treba sav prljav veš izneti na videlo, pa kom opanci, kom obojci? Jer, možemo tako do jutra, pa opet ne bismo dotakli sve uspehe ovih vrlih ljudi.


Svaki pomenuti vršilac dužnosti jednako je dobro akademski i pedagoški potkovan, a o pravopisu da i ne govorimo. Jer, hej, koga briga za jezik. To što se onaj zli nastavnik iživljavao na deci pokušavajući da ih nauči stilskim figurama, poređenjima, razlikama između govornog i književnog jezika, atributima, i tome šta se sve može postići običnim rečima, kako jezik kojim se služite odaje o vama mnogo više nego što ste u stanju da vidite na prvi pogled, to što smo se svi trudili da decu opismenimo i naučimo ih da s 14 godina treba da znaju razliku između malih latiničnih slova d, recimo, i da se rečenica počinje velikim slovom, i da se pisana slova razlikuju od štampanih, i da se imena pišu velikim početnim slovom, da veliko pisano latinično slovo I izgleda drugačije od štampanog, ma koga je briga za to! Ionako ćete svi završiti radeći u nekom kiosku, ako i to uspete naći. Ili, ako vas baš ubode, možda baš za 10 godina za najviša mesta u foteljama ne bude bila potrebna ni diploma osnovne škole, već dokaz da ste za života dovoljno skandala izazvali i da dovoljno upropašćenih ljudskih sudbina nosite na duši. I matura je svedena na nivo daleko ispod nule, a smeše nam se još lepši dani.

Eto, recimo, ni u jednom od tih komentara na Kurirov tekst ne videh da iko piše bar latinicom – ćirilicu da i ne pominjem. Da im je predavao taj zli nastavnik, i da je uspeo išta usaditi u te pametne glavice, možda bismo u Tanjinom kometaru čitali da nije исла у ОС Краљ Александар Карадјордјевиц, jer bi znala da joj nije predavao profesor nego nastavnik, i da se nazivi školskih predmeta пису malim početnim slovom jer su заједницке imenice. I znali bi, da su dozvolili nastavniku da radi svoj posao, da su kod kuće pod uticajem mnogo goreg jezika nego u školi, i znali bi da jezik nije bauk, da je živ, da se menja, da za svaki izraz postoji i vreme i mesto, da je nekad u obrazovne svrhe potrebno upotrebiti i vulgarne izraze, da se iz toga može naučiti nešto o maternjem jeziku. Ali, ular je teško smaknuti…


Da razjasnimo. Pominjem dva slučaja. Prvi je to famozno cepanje uveta malom anđelu. Drugi, zbog koga su deca reagovala, jeste otpuštanje Milana Milinkovića zbog incidenta koji se desio drugom prilikom – kada se desilo da je bio jedan od dva nastavnika u školi, a deca na snegu podivljala, počela da unose sneg u školu, da prave klize po hodniku, grudvaju se unutar zgrade, i čovek, videvši da ga niko ne obaveštava da ne dolazi, niti zna o čemu se radi, decu pošalje kući, da ne bi ni on ni škola snosili odgovornost ukoliko bi se desilo nešto ozbiljnije. S anđelima kakvi u tu školu idu, ko zna dokle bi tek to došlo…


I taman posmislimo da od zlog ne može biti gore, predsednik školskog odbora nekada ugledne i cenjene a danas ruglu i podsmehu izvrgnute prnjavorske škole, da se oduži poslednjoj legalnoj upravi škole što je pustila da mu dete bude đak generacije iako je sam sebi u tom procesu skočio u usta i, misleći da čini uslugu svom detetu, učinio je drugome, vrli gospodin Nikola Šarčević, kreće u nove radne pobede!

Ako ste pomislili da smo se izigrali, grdno se varate, maso ameba s inteligencijom kuvanog krompira, imperija uzvraća udarac! Svakim novim poduhvatom pomeramo granice, postavljamo standard, dokazujemo da ništa nije previše, da se uvek može još, još, JOŠ!

Avramovićeva se sklonila iz škole, a na dežurnog krivca za sve uvek se može sručiti još jedna lavina zla i ljudske gluposti. Hm, hm, ko li bi to mogao biti ovoga puta? Gde li gospodin Zinić ostavi onaj spisak za odstrel? Aha, evo ga. Englez jedan – otišao. Englez drugi – uh, opasan slučaj, doktorand! Kakve su ono nenormalne nastavne metode, bože me sačuvaj i sakloni, da se deca pokrenu, zainteresuju. Kako li taj slučaj uspe onog malog đavola smiriti, pa tog niko za 6 godina u školi nije uspeo sa’vatati, nisu tu čista posla. Hvala bogu da je otišao, al’ tvrd oraj bejade. Istoričar s državnog fakulteta – otišao. Pedagog s dva fakulteta – doviđenjce, rešili problem davno. Fizičar – doveli lokalnog tehnologa, Martu gotičarku. Likovno – ma šta će nam čovek s akademije iz Beograda, bolje da ispoštujemo zakon i da nam deci predaje pacijent trećeg sprata. Matematika – ma šta znaju ti matematičari, decu će im izdržavati baba i deda, ne treba njima posao, mladi su, snaći će se. Francuski – ma može lokalni poznavalac jezika, kaže da sve razume kad gleda serije, a šta ima veze, priča nešto, ništa je ne razumem, biće da je to francuski, šta drugo može biti. Geografija – ah, mogli bismo dovesti onu malu iz komšiluka, jeste završila za učiteljicu preko granice, ali šta fali, bliže joj je to nego Beograd, a i jeftinije, i dokazala je da je radna, predavala je sve predmete svaki put kad smo je zvali na zamenu. Oho, pa dug ovaj spisak, ne mogu ni da se setim ko sve bejahu ovi ljudi. Fizičko – ko li beše ovaj mali? Ime mi zvuči poznato. Možda mali od diplome zna, sad ću ga zvati. Ah, nedostupan. Ma koliko sam mu puta rekao da se u ovo vreme ne smuca kod kojekavih, videće ga žena, sramota da i za njega pukne bruka, dete malo…

Hajde da ponovo pokrenem roditelje, da razbijem i ovo malo sveta što se trudi da nešto uradi u školi. Treba zatreti tragove toga šta sam radio, još dosta svedoka ima…

I tako se priča nastavlja… I živeli su srećno do kraja života…


Ako se takav dijapazon ljudi obruši na nekoga, da li bi se obrušili na svoje gore list? Ili je nesrećnik zaslužio takvo ponašanje upravo jer ih je pokušao sprečiti u vajnim poduhvatima? Prosudite sami…


A ko je uopšte taj zli, užasni nastavnik koji se pijan tetura po školi i dere se na decu da bi dokazao da mu niko ništa ne može? Ko to stoji iza njega kad se toliko osilio? Odakle mu pravo da maltretira decu?

Znate one ljude koji su toliko bolji od vas da ih morate mrzeti samo zbog toga? Jer drugog razloga nemate. E, pa, takav je i ovaj. Erudita kakvog će retko ko od vas sresti u životu, a koga nećete znati da cenite jer se biseri ne bacaju pred svinje. Osoba koja za sobom ima toliko raznolikog životnog iskustva i kilometara pod nogama da nekima ni dva životna veka ne bi bila dovoljna da mu samo primirišu. Džaba vam Evrope, Amerike, Dubaiji i Kine, džaba to dokle odeš ako sa sobom odatle ne poneseš nešto vredno, džaba sve priučene škole i falsifikovane diplome ako iza tebe nema ko da stane u najcrnjim trenucima, džaba sva blaga i novci ovoga sveta ako ti tragovi smrde nečovještvom.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s