KUP SRBIJE: Metaloplastika i Voša u finalu!


Naša priča o finalnom turniru Kupa Srbije počela je pre skoro mesec dana, kada smo prvi i objavili vest o tome da je Šabac dobio organizaciju turnira. A nastavila se pre nekoliko dana, kada nam je Sportski savez našeg grada poslao promotivni materijal – pre nego što ga je imao bilo ko drugi. Valjda je postalo jasno ko u vezi s klubom ima najveći domet kad je publika u pitanju. Hehe.

Onda smo im tražili akreditacije, i dobili ih! Uz malo muke i vijanja po gradu, ali dobili ih, bez pitanja, bez ikakvih problema. Prosto da se začudiš otkud nam ih daju tako lako.

I eto, prvi put u životu kad su u pitanju Šabac i Metaloplastika, ušli smo u Zorkinu halu na službeni ulaz. Niti nas je ko išta pitao, niti nam šta rekao. Prolazimo svuda kao vruć nož kroz margarin. I lep je to osećaj. A ne da nas pretresaju na ulazu i oduzimaju nam vodu… Osećala sam se skoro pa kao na ona dva evropska prvenstva na kojima sam vodila ekipe Mađarske i Rusije. Tako se zatekosmo u prvom redu, s novinarima, sa zapisnikom koji smo mogli voditi svako za sebe. Kao, počeli smo, ali nismo istrajali. Ja sam vodila svoj zapisnik, na poleđini zvaničnog. Ionako oduvek radim sve na svoju ruku, pa tako i zapisnik o utakmici i ovoga puta.

Očekivala ovu pobedu. Realno, to je Partizan. Jeste da smo ih već pobeđivali ove sezone, i jeste da često nije slučaj da pobeđuje ista ekipa, ali, jednostavno, nisam očekivala ništa manje od ovoga što smo videli.

A videli smo da je Metaloplastika dobila prvi napad i postigla pogodak, odmah izjednačenje, pa MP pogađa i drugi put. E, već tu sudije počinju sa čuvenim sedmercima za Partizan – po 4 u oba poluvremena, za razliku od ukupno 3 za MP. Od toga, Partizan je pogodio svih 8, a MP samo poslednja dva. U nekim trenucima činilo se kao da na svaku našu dobru akciju sudije uzvraćaju sedmercima za Partizan. U 3. minutu 7m za Partizan, 2:2. U 5. minutu Jezdimirović isključen i 7m za Partizan, 3:3. U prvih 10 minuta obe ekipe dobile su po opomenu. Partizan koristi prvi tajmaut u 13. minutu, u 18. već je 11:7 za MP. Onda se u 22. minutu desila vrlo lepa akcija: Kobaja uspeva da preseče i ukrade loptu i kreće u kontru, onda neko bezveze dobacivanje, doduše kratko, i novi pogodak za MP, za 13:8, posle čega i Veselin Vuković iskorišćava prvi tajmaut za plave. U 23. minutu, Datukašvili izlazi iz igre na 2 minuta, u 25. minutu Šile pogađa sedmerac, za 15:8, a Dakić izlazi na 2 minuta, u 27. minutu Ivanović postiže novi gol, Kobaja dobija isključenje, a novim golom za Partizan uzvraća Ivan Mršulja. Onda Dakić postiže novi gol za MP, s igračem manje, rezultat je 17:8. Nakon što je Arsa sjajno pročitao loptu i odbranio gol, rezultat na poluvremenu ostaje 17:9 za Metaloplastiku.

Nakon tako dobre igre tokom prvog poluvremena, u drugom je došlo do blagog pada forme, te se Partizan uspeo približiti Metaloplastici, ali ni oni nisu imali snage da naprave veći pritisak i preokrenu rezultat u svoju korist. Prvi gol postižu gosti, Šile uzvraća u 33. minutu, i tad navijači Partizana odmotavaju transparente s brojevima i prezimenima igrača (u gornjem delu tribina) i natpisom ZA TEBE OD SRCA / GLASNA ŽICA PUCA (donji deo tribina). Čudi me da nemamo sliku toga u galeriji, ali možda Branislav nije mogao da ih uslika kako treba s mesta na kojem je stajao. Tek je to posebna priča, za kasnije. Tokom tog 33. minuta nesrećni #17 (Mihajlo Radojković) našao se na zemlji, ubrzo je isključenje zaradio #14, Milomir Radovanović, a Radovan Ostojić postiže svoj 5. gol – i onda opet 7m za Partizan, odmah, i nakon toga odmah i tajmaut, pa još jedan sedmerac za Partizan – Nemanja Živković pogađa, i rezultat stiže do 19:12. U 41. minutu Pešić menja rezultat na 20:13, MP maši gol pa Partizan pogađa, 21:15, pa 22:15 (Ostojićev 7. gol), pa 7m za Partizan, 22:16, a posle Ilićevog promašaja Veselin Vuković prekida igru novim tajmautom. I to su trenuci kad se lomi utakmica. Sreća da je rezultatska razlika bila solidna i u korist Metaloplastike, pa su plavi mogli dozvoliti blago opuštanje, inače bi upravo tu i izgubili sve. Kao i dosad. U 46. minutu Stefan Ilić postiže svoj 2. gol, za 24:17, pa Igor Mršulja 4. gol, za 24:18, u 50. minutu razlika je samo 5 golova, 24:19, pa 25:20! Hej. Istopi se razlika! Onda Manojlo, čuveni Manojlo, ogrnut u stari šal MP (svetloplavo-beli) diže publiku, i to dovodi do novog Dakićevog gola, ali sudije na to uzvraćaju novim sedmercem za Partizan u sledećem napadu, i tako Lazar Lukić smanjuje razliku na 4 gola, 25:21, 10 minuta pred kraj razlika se polako topi… Raša Ostojić ipak ne dozvoljava da se tako nastavi, prekida niz gostiju svojim 9. golom, za 26:21, pa u 55. minutu Arsa briljira na golu, 3 minuta kasnije rezultat je 28:22, a Partizan iskorišćava poslednji tajmaut, MP postiže novi gol, 29:22, pa i Sretenović u Partizanu, 29:23, i na kraju ostaje 30:24 za Metaloplastiku.

Prvi finalista Kupa Srbije za muškarce u sezoni 2015/16 jeste RK Metaloplastika iz Šapca, i time Šabac dobija šansu da se nakon 28 godina bori za titulu prvaka države. Pehar nas čeka na tribinama. Đorđe Rašić pisao je na fejsu da je njegova generacija poslednja osvojila Klempu upravo ’88. Hoće li ova ekipa uspeti da ponovi takav uspeh i podigne pehar nakon toliko vremena? Dođite večeras u Zorkinu halu, da im pomognemo u tome, i da zajedno proslavimo uspeh, bez obzira na ishod utakmice.

A što se tiče Branislava, našeg fotografa – ranije smo pisali da mu je obezbeđenje pravilo probleme i izbacivalo ga s terena. Samo u Šapcu. Nikad nigde drugo, a često fotografiše i utakmice u Beogradu. Tamo kaže da slika za MP i puste ga lepo uradi svoj posao, niko ga ne legitimiše, niko ne traži akreditaciju. Sad, uprkos zvaničnoj akreditaciji, isti gospodin policajac koji ga je i prethodnih puta izbacivao s terena uradio je to i sad – jer mu se može, i uputio ga da se javi komesaru za bezbednostKo god da je ta osoba. Nisu mu dali da slika ni sa druge strane tribina, A i B, odakle bi bar imao normalne fotografije – jer svetleće trčeće reklame na ekranima sijaju upravo ka ulazima C i D. Tu mi ne bejasmo lenji, a i internet nas posluži na telefonu, pa se obratismo Sportskom savezu, i nakon kratke prepiske pojavi se gospodin koji Branislava sprovede na odgovarajuće mesto – na terenu. Ali ni to nije prošlo bez muka, jer, ni tamo policajac ne da da se priđe terenu, pita jeste pitali tog i tog, ali dobi po njušci odgovorom a znate li vi da fotograf uvek mora da bude na terenu. E, nek mu je rek’o!

Skrenula bih pažnju i na ponašanje naše publike. Ljudi, pa šta vam je? Jeste li došli u pozorište ili na utakmicu? I to ne na bilo kakvu utakmicu, nego na finalni turnir državnog kupa. Nigde navijanja, nigde avaza nekog, aplauzi mršavi i retki; treba čovek od 60-70 godina da diže publiku i bude glavni navijač, da se dere i skače ne bi li nekog animirao da ga sledi. Možda je publika zakazala jer je videla da je ishod relativno poznat pa da nema puno razloga za podršku s tribina? Partizanovi navijači nikad ne misle tako, i kakav god da je rezultat navijaju do poslednjeg minuta, skaču, divljaju, urliču do poslednjeg daha. Mi sa ovog sajta pokušali smo još sinoć da uradimo nešto povodom toga za danas, a videćemo koliko će nam uspeti. Drž’te palčeve!

Pohvalila bih (koga god, orgaizatore?) što su se setili da malo blindiraju stakleni deo iznad tribina A i B. Zastrli su ih nekom plavom plastikom i omogućili nam da bar prvu utakmicu gledamo normalno. S obzirom na to da je počela u 6, dakle za bela dana, da je ostalo samo staklo ne bismo videli ništa, a tek o fotografijama da ne govorim. Drugi problem su nam bili ekrani s reklamama. Ne znam kako je igračima na terenu, oni su im još bliži, i njima je verovatno još gore nego nama. Kao kad pokušavaš da fotografišeš sunce – dobiješ mrlju. Tako i s tim reklamama koje ti biju u oči. 

A kad smo već kod toga, bilo bi lepo da se neko setio da juče i danas prodaje klupske majice. Bar da pokušaju da prodaju ono šro su naštampali, da im spuste cenu, da se svaka strana malo manje ugradi, te da se s terena vidi publika obučena u uniformu MP. One bele, što su urađene za proslavu 30 godina od osvajanja KEŠa, u aprilu prošle godine, urađene su namenski, za tu jednu jedinu priliku, i čuh da ih je ostalo mnogo, a prodati se više neće. I što se onda i rade kad se toliko ne obraća pažnja na detalje? 

Završila se utakmica, stojimo mi kojekude, hoćemo na konferenciju za novinare, i na kraju ne otiđosmo jer nismo našli gde je – sala za pres zaključana. Stojimo u hali, ćaskamo o planovima za sajt, razmenjujemo kritike na račun raznih aspekata u vezi s utakmicama i klubom, nailaze igrači, javljaju se kolegi mom, hehe, a mene niko ne poznaje, hehe. Videh već da su mu neki rekli da svi znaju ko je on, ali je malo neobičan slučaj – ja ovo radim već skoro 3 godine i čini se kao da niko to ne zna, a on je počeo aktivnije to da radi pre nešto više od godinu dana. Dobro, meni je fino da budem anonimna, da me niko ne prepoznaje, samo je malo, hm, neobično, i dalje.

Tako nam poče i druga utakmica, iako nismo planirali da je gledamo. Šteta što je bila tako kasno, inače bih ostala da gledam, da je počela bar malo ranije. Ipak je trebalo biciklom se doklackati do kuće, a ujutro na posao. Gledali smo samo prvo poluvreme, koje se završilo izjednačenim rezultatom između Spartaka i Vojvodine, 12:12. Vidim sad na Vošinom sajtu da su im najbolji strelci bili Marjanović sa 7 golova i Orbović sa 6. A i taj Fića, zar je morao s baš 12 golova da nam izbuši mrežu na utakmici u Novom Sadu? Baš ta utakmica da mu bude možda i najbolja u karijeri! I tako Voša pobedi Spartak, a i to tesno, 31:29. A svi smo priželjkivali upravo Spartak u finalu, računajući valjda da će nam biti lakše njih da pobedimo nego Vošu. Ali sad šta je tu je.

Vidim sad u statistici sajta da su nam danas i juče posete opet enormno porasle (juče 5990, danas preko 3300). Šteta što se ovakve utakmice ne odigravaju češće, pa da češće imamo i posla i da uživamo u rukometu kao sinoć. 

Sedim juče u gradu, vidimo Vuju, kontam da je tu sigurno zbog utakmica. I onda ga vidim na fotografiji. Videli smo i Đorđa Rašića, i Filipa Marjanovića (obratite pažnju na fotografiju, to smo objavili na samom početku druge utakmice), i Vladana Račića (eh, kad je to bilo, kad je on igrao u MP), i Mirka Lukića, i Nemanju Obradovića. Verujem da je bilo još mnogo drugih, bitnih ljudi. 

Onda jutros sedim na trgu i vidim pored biciklističke staze dva postera – reklame za ovaj turnir. Osim toga u centru grada, videh ih još i kod benzinske pumpe kod Zorkine hale. I nigde više u gradu. Ni van grada. Ni na internetu. Ni na televiziji. Niti iko zna šta nam se u gradu dešava, niti je ikoga briga. Rekla bih da je to prilično sramotno i za grad i za klub, ali njima više ni kritike ništa ne znače. Ja da animiram ceo grad i pozivam ih na događaje vezane za klub – niti mogu niti treba da radim. Naročito kad me za to niko ne plaća. A ne plaća me niko. Eto, o tome koliko je sama uprava kluba zainteresovana za saradnju s publikom govori i to da nikad nikakve fotografije nisu nigde postavili. Publika nikad nije videla ni jedne zvanične fotografije klupskih fotografa koji redovno beleže svaku utakmicu, sa samog terena. Možda ih neko nekad i postavi na zvanični sajt kluba, a i to s ko zna koliko zakašnjenja. U galeriji na sajtu MP trenutno stoje 3 albuma iz ove sezone: 3. kolo Čelendž kupa, i 5. i 2. kolo Super lige. Tek toliko. Jesu objavili kratak tekst o sinoćnjoj pobedi. Nije mi jasno ni ko zna tačnu satnicu utakmica. Na sajtu MP piše da je utakmica u 6, u zvaničnom biltenu takođe, a u materijalu šabačkog sportskog saveza, i u flajerima koje smo sinoć videli na utakmici, stoji 18.15. 

Možda su nam zbog toga nakon utakmice ovi iz Sportskog saveza i tražili fotografije za medije. Znaju da od kluba nema ništa, a nama su akreditacije svakako dali i omogućili Branislavu ulazak na teren, i protiv volje obezbeđenja. 

Branislavljeve fotografije sinoć smo objavili u galeriji, a dok čekamo večerašnju utakmicu možemo ih pregledati ovde

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.