Пуштен у рад званични сајт клуба!


Иако је већина навијача досад вероватно већ видела, драго нам је што можемо да нас обавестимо о томе да је у рад коначно пуштен званични сајт клуба, на добро познатом старом домену, rkmetaloplastika.com!

Од прошле године до марта

Чини ми се да је био март кад смо на домену http://javniizvrsitelj.com/ уочили да се израђује нови сајт Металопластике. Срећни и усхићени таквим сазнањем, обратили смо се власнику / руководиоцу домена с питањем о потенцијалном сајту. До дана данашњег одговор није стигао, али нови сајт клуба јесте.

Стога је трећа добра вест да је клуб поново, коначно, после ко зна колико времена, у рад пустио званични сајт! Да, можете га наћи на добром, старом домену, а по летимичном прегледу оно мало страна на њему, можемо закључити да га засад ради лаик. Јер, ако Дане зна да направи сајтове каква су наша два, без имало програмерског и дизајнерског знања; ако ја радим у фирми за веб дизајн; неминовно је да знамо мале тајне великих мајстора, и да знамо да препознамо како се шта ради. А изгледа да се ради – врло тромо и неспретно.

 

Подсетимо се…

Засад не знам да ли је ико из клуба прочитао текст Шта бих волела да видим на новом сајту Металопластике и имају ли намеру да примене ишта од наших идеја. Ако би их и преузели, за остваривање истих у потпуности били бисмо им потребни ми, који смо и досад уређивали сајтове навијача.

 

Анализа: шта смо добили?

Прво сам нови сајт мало погледала преко телефона. Боје у реду, клупске. Има неких картица, а на њима – скоро ништа. По свему ономе што видех у фирми, боље имати само једну картицу и имати информације на њој, него имати 6 картица а информације само на једној. Нарочито кад знамо да Гуглови роботи све чешће свраћају на сајтове, те да се до промене рангирања може стићи у року од неколико сати.

 

Изборник

Онда сад наставим да разгледам сајт, и видим нешто другачије него на телефону. За почетак, пијани мени, нагнут улево. Морам главу да нагнем улево да бих прегледала неке ствари. Да, јесте ефективно, и лично ми се свиђа, али је релативно бескорисно и непотребно, и више доликује сајту навијача него званичном сајту клуба.

 

Стране

Онда, све је више страна него пре 2 сата кад сам гледала на телефону. Да их отворим, траје и траје, и онда сајт пукне. Да, можда га прегледам баш док неки програмер ради на њему, али такви случајеви решавају се поруком о ажурирању сајта. Сајт се не пушта у рад док се не постави сав текст и док се не истестирају брзина и постојаност, док се картице не сведу на коначан број, док се додаци на странама не поставе у исту линију, и слично. Бар тако ми радимо у фирми, и због тога нас клијенти цене.

 

Брзина учитавања и корисничко искуство

Онда сам мало анализирала брзину сајта помоћу Гуглових алата, и искрено се врло непријатно изненадих.

Мислила сам да је немогуће имати лошије резултате него што их ми већ имамо са ова два сајта, али авај, уверих се у супротно, нарочито јер је сајт празан.

Логично је очекивати да празан сајт ради беспрекорно јер нема шта да га успорава, али ако је тако празан тако лош, шта очекивати кад се за 2-3 године напуни сликама, текстовима, додацима и закрпама.

 

Техничка грешка: пенал за нетачну информацију

Онда, још један технички пропуст, поред језичких милион. Као што се да приметити, на насловној страни стоји оно чувено „Најбољи рукомет игра се у Шапцу, суботом у пола 7“, а утакмица која је у току доказује да нити се игра суботом, нити у пола 7, нити је то најбољи рукомет – јер, плејаут је борба најгорих да докажу да нису најгори.

 

Пенал за језик

Онда, опет тај језик. Жао ми је, али ја просто не могу да затварам очи пред тако великим пропустима какве клуб упорно и истрајно прави. Оно, можда би паметније било да се ни не оглашавају него да праве од себе то што праве. Овога пута очи нам боде „плау оут“.

Не знам којој се публици обраћа аутор таквих текстова, и какву слику о клубу жели да створи међу навијачима, али мене и мој језички осећај таква небрига не да боли него и вређа.

Српски језик функционише по морфофонолошком принципу, лаички речено: по приниципу звука. Ако кажемо „плејаут“, а кажемо, онда нема потребе ни да се задржава енглески оригинал, и то неоправдано сирови англицизам, нити да се задржава писање великим словима која на читаоца ВРИШТЕ, нити да се реч цепа на две графолошке целине које говорнику српског језика не значе ништа.

Могла бих се даље упуштати и у анализу датума и наводника, као што сам досад више пута радила, али, не, јер то никога у клубу не занима, и само бих трошила своје драгоцено време а резултата не би било.

А и што ја то да радим? Ако радим у школи, и ако децу покушавам да научим правописним правилима српског језика, а покушавам, а онда такво дете оде на утакмицу или сајт или фејс Металопластике и види такве језичке промашаје, а оде и види, ко је ту луд? За чије бабе здравље постоје правопис, транскрипциони речници, речници англицизама, језички приручници?

 

А за навијаче?

Тренутно ме живо занима чему је намењена страна навијачи и шта на њој можемо очекивати у будућности.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s