Знаш ли ти шта је Металопластика некад била?


Дошло време да се распрема таван, па на ред дошла кутија са значкама. Пала прашина, неке се значке и не виде. Има их на стотине. Све уредно забодене у стиропор и јастученце за значке.

Znaš li ti šta je Metaloplastika nekad bila 1

Мама ју је изнела на терасу, и тамо је стајала данима, ако не и недељама. Била је тамо пре мог одласка у Немачку, а дочекала ме на истом месту и кад сам се вратила.

Znaš li ti šta je Metaloplastika nekad bila 2

Хајде да то распремимо. Да их повадимо из стиропора и оперемо од прашине.

Znaš li ti šta je Metaloplastika nekad bila 3

Чега све ту нема. Борово, Млекара, Зорка, радне акције, хотели, бензинске пумпе, Тито, Југославија, сребрне и златне од давања крви, чоколаде, Јат, Луфтханза, Томос, Јасеновац, медицинска школа, Олимпијске игре, Гоша, Омладинске новине, Златни пијетао, Титова пећина, НИС, Шапчанка, Навип, југословенско-америчко пријатељство, Јаса, Триглав, Краков, Зденка, Солунски фронт, и још стотине других. Тихи сведоци прошлости.

Znaš li ti šta je Metaloplastika nekad bila 4

И, међу њима, МЕТАЛОПЛАСТИКА!

Не само једна значка, не две ни три, него четири. Једна 1961-81, једна 1961-86, и две без датума. Ето кад су израђене, и ево колико су потрајале.

Одушевила сам се пронашавши их, мада је и то слаба реч.

 

Шта је МП некад била?

Питах маму откуд има Металопластикине значке, јер ипак никад није била спортиста, а ни навијач. Каже ми, „Знаш ли ти шта је Металопластика некад била!“, и одмахне руком и оде својим путем.

Па, не знам. Не знам шта је Металопластика некад била, јер нисам живела тад. Али, овакви подсетници довољно су јако сведочанство да почнем тек да наслућујем. Исто као и традиционална окупљања златне генерације, као и прославе поводом битних јубилеја, филмови, изложбе.

Онда се сетим да имам и неколико Металопластикиних хемијских оловки. Релативно безначајно, а опет – одакле нам? Старе су прилично, можда их имамо око 20ак година, или коју годину мање.

И ето, шта је Металопластика некад била. Њен репро материјал имали су и они који не прате спорт, СВИ су знали за Металопластику.

 

Где је МП сад када се ради о промотивном материјалу?

Имам качкет, од пре десетак година.

Имам плаву и белу мајицу, од пре две године. Ниједна није ни за шта друго осим за физикалисање или спавање. Белу носим на тренинге, јер ми одговара да упија зној испод кимона. Плаву не памтим кад сам носила.

Znaš li ti šta je Metaloplastika nekad bila 8

Мајицу шетам кроз Нови Сад, али искључиво кад идем на тренинг

А како се све можемо промовисати као клуб?

Осим тога, где смо сад? Сад ни ми који желимо да имамо нешто од клуба – не можемо. Јер ничега нема.

Рекламни или промотивни дресови, мајице (исправних димензија!), шорцеви, дуксерице, знојнице, капе, качкети, шалови, заставе, привесци за кључеве, беџеви, хемијске оловке, свеске, блокови, бележнице, роковници, календари, кишобрани, фасцикле, кесе, налепнице свих димензија, термо пресликачи, што да не и неко јастуче или ћебе (ако могу Звезда и Партизан, што не би и МП?), магнети за фрижидер, минђуше, шоље, чаше, ренке, и шта све не!

Конкретно гледам сајт штампарије Нешковић, и гледам шта све имају у понуди, и просто ми је запањујуће да један спортски клуб оваквог реномеа није досад дошао на идеју да уновчи богату историју и популарност која не јењава деценијама.

Ако ништа друго, за разлику од многих других познатих имена, која су тек тако и ни из чега засијала на нашем небу, Металопластика не мора да фалсификује податке о себи – све што постоји јесу успеси, квалитет и традиција.

А ви? Имате ли ви у неком буџаку ишта од Металопластике? Шта бисте волели да имате?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s